Geschiedenis van de club



"Een club met een glorieus verleden en een zonnige toekomst"



Bergen had vroeger twee clubs: de CLUB AMATEUR SPORTIF, in 1905 toegetreden tot de U.B.S.S.A., de voorloper van de Belgische Bond, met de kleuren "Rood en wit" en de STADE MONTOIS die de kleuren "blauw en wit" droeg. Later veranderde de club AMATEUR SPORTIF haar naam naar CERCLE DES SPORT DE MONS en vestigde zich aan de Avenue du Tir. De STADE MONTOIS fusioneerde in mei 1910 met de CERCLE DES SPORTS en NIMY-SPORTIF, wat resulteerde in OLYMPIC DE MONS.

 

In november 1909 besloten de heren René Tondreau, Maurice Van Pel, Henri Lebailly en Fernand Courtois een nieuwe club op te richten met de slogan: "Entrée largement ouverte a tout joueur correct, quel qu'il soit".

 

Naar het voorbeeld van Léopold Club de Bruxelles die de naam van een regerende Belgische vorst hadden aangenomen, werd besloten koning Albert I de toestemming te vragen om de titel "ALBERT-ELISABETH CLUB DE MONS" te mogen dragen. Het antwoord liet niet op zich wachten en in een brief van 18 maart 1910 werd het positieve antwoord van de koning meegedeeld door Baron Beyens, minister van het Huis van de Koning.

 

"L'Albert" was geboren. Op 17 juni 1910 kreeg de club als lid van de KBVB het stamnummer 44. In mei 1910 werd de huurovereenkomst getekend voor een hectare land aan de Avenue du Tir, op de plaats van het huidige stadion, en op 25 september 1910 werd het nieuwe terrein ingewijd voor de ogen van 300 toeschouwers. Tot september 1920 speelde de club in de kleuren "Blauw en wit" (de kleuren van de koninklijke familie). Daarna werd overgestapt naar de kleuren "Rood en wit" (de kleuren van de stad Bergen). In de loop van haar 95-jarige carrière kende "l'Albert" hoogtepunten en laagtepunten, vreugde en verdriet en, zoals elke club, promoties en degradaties.

 

Geschiedenis


1914 : GEPROMOVEERD
1923 : GEPROMOVEERD
1949 : gepromoveerd naar TWEEDE KLASSE
1952 : degradatie naar DERDE KLASSE
1960 : degradatie naar VIERDE KLASSE
1961 : promotie naar DERDE KLASSE
1974 : gepromoveerd naar TWEEDE KLASSE
1976 : degradatie naar DERDE KLASSE
1985 : gepromoveerd naar TWEEDE KLASSE
1986 : degradatie naar DERDE KLASSE
2000 : promotie naar TWEEDE KLASSE
2002 : promotie naar EERSTE KLASSE

 

Sinds de jaren 1997-1998, heeft RAEC MONS een andere dimensie gekregen. Na een sombere periode (1995 -1996) is de club aan een opmars begonnen die in de loop van de jaren steeds meer onstuitbaar wordt. De club was altijd te vinden in de eindronden en heeft zijn pogingen om de tweede klasse te bereiken, nooit opgegeven sinds de degradatie in 1986.

 

Na twee mislukkingen in 1997/98 (2-1 nederlaag tegen Visé) en in 1998/99 (uitschakeling tegen DEINZE: 3-0 en 0-1), werd de inzet van de club uiteindelijk toch beloond na een gedenkwaardige testmatch die op het terrein van de verdwenen club RWDM tegen Heusden-Zolder werd beslecht: 3-3 (4-3 na strafschoppen). Tijdens dit seizoen 1999/2000 laat RAEC zich ook opmerken in het kader van de Beker van België door de kwartfinales te bereiken tegen Standard Luik in Sclessin, waarvoor 5000 supporters naar de Vurige Stede afzakte om hun favoriete team te ondersteunen.

 

Tijdens zijn eerste seizoen in tweede klasse (2000/2001), houdt l'Albert stevig vast aan een verdienstelijke 5de plaats in het eindklassement en zal de club de eindronde spelen voor de promotie naar eerste klasse. Het seizoen daarop (01-02) zal l'Albert zijn ambities voor de titel duidelijk stellen. Ondanks een spannend einde van de competitie, wordt KV Mechelen kampioen in tweede klasse in het stadion Tondreau. Maar dat maakte niets uit, want "Rood en wit" zou de finaleronde op zijn palmares schrijven na een ultieme thuismatch tegen Ingelmunster. Meer dan 10 000 Bergenaars waren aanwezig in en buiten het stadion. Later die avond kende de grote markt van Bergen, zijn tweede feest van het jaar.

 

Na 92 jaar wachten is de droom eindelijk werkelijkheid geworden.

 

Voor zijn eerste seizoen in de eerste klasse zal l'Albert een fantastisch parcours afleggen en uiteindelijk 9de eindigen in het algemeen klassement, vooral dankzij zijn goalgetter Cédric Roussel die maar liefst 22 doelpunten op zijn naam schreef. Het daaropvolgende jaar was het meest veelbewogen seizoen voor de Bergenaars, want l'Albert kon slechts helemaal aan het einde van het competitie zijn plaats in eerste klasse verzekeren door op de 16de plaats te eindigen, in de hoop nooit meer zo te moeten vrezen voor hun plaats in de eerste klasse.

 

Helaas mocht dat niet zo zijn omdat het meteen na de winterstop van het seizoen 2004-2005 duidelijk werd dat RAEC Mons opnieuw moest vechten om in eerste te blijven. De voorzitter en zijn ploeg hebben dan alles in het werk gesteld om alle troeven in handen te hebben (aanwerving van een nieuwe trainer, nieuwe transfermarkt, enz.). Aan het einde van de tweede ronde die bijzonder stresserend was, viel het pijnlijke verdict over Tondreau: Bergen degradeerde naar tweede klasse!

 

Zodra het gevoel van ontgoocheling was verteerd, hebben alle leidende figuren van de club zich herpakt om het gemeenschappelijke doel te bereiken: opnieuw zo snel mogelijk promoveren naar eerste klasse. Er werd een nieuw sportief beleid opgemaakt met José Riga aan het hoofd. Deze nieuwe trainer is er snel in geslaagd een echte groep te vormen en het beste uit elke speler te halen.

 

Al na enkele wedstrijden was iedereen het erover eens dat Bergen de beste ploeg was in tweede klasse. Er moest echter worden gewacht tot de laatste match te Dessel om uiteindelijk de zo begeerde titel te vieren. Na een leuke overrompeling van het veld en een met drank overgoten terugkeer naar Bergen, ontmoetten de spelers en het bestuur de supporters op de grote markt om het seizoen samen met hen te beëindigen en de eerste klasse te vieren zoals dat hoort!

 

L'Albert is vervolgens gedurende drie jaar in eerste klasse geëvolueerd met verschillende leuke ervaringen: een schitterend seizoen gedurende het eerste jaar (9ste plaats, een record van 44 punten, een tweede opmerkelijke ronde), een futloos seizoen het daaropvolgende jaar (gered aan het einde van de competitie), tot slot gevolgd door een bijzonder teleurstellend seizoen met een laatste plaats voor de Draken. Op het einde van het seizoen 2008-2009 heeft Bergen de degradatie naar tweede klasse niet kunnen voorkomen.

 

Na twee seizoenen in de wachtkamer van de elite (tweede klasse), heeft Bergen opnieuw een ticket voor eerste klasse in de wacht kunnen slepen tijdens een historische (en epische) testmatch die werd beslecht op 29 mei 2011 tegen Waasland-Beveren op neutraal veld in Tubize. Het feest op de grote markt van Bergen bij de terugkeer van de spelers voldeed aan de verwachtingen van de hele club en zijn supporters, voor wie het van primordiaal belang was geworden deel te kunnen nemen aan Jupiler Pro League.

 

De eeuwenoude geschiedenis van RAEC Mons met regelmatig terugkerende heldenfeiten, allemaal gekenmerkt door de passie en de ambitie, is voortaan in tekst en beeld terug te vinden in het schitterende collector's item van 144 pagina's. "RAEC Mons 1910-2010 Un siècle d'histoire".


Te koop bij het clubsecretariaat voor 25 euro.

 

 
Français
Nederlands
English
 
 
Twitter FaceBookRSS
Web Statistics